Saturday, July 24, 2010

Indien november 2010







Här nedan har jag sammanställt vad som gäller för resan till Indien och lite allmän fakta jag hittat.




Bild på vår hotell standars


6-21/11 2010

HOTELS NIGHTS
Munnar Tea Castle 2 3*
Madurai Star Residency 2 3*
Kanyakumari Sringaar International 1 3* Standard
Varkala HindustaBeach resort 4
Thottappally Houseboat 1 Deluxe
Alleppey Coir Village Resort 1 Resort
Mumbai Marigold Residency 3 3*



Fakta Kerala:
Den här delstaten är liten, ytan är stor som Småland men invånarna är betydligt fler; 33 miljoner. Det gör Kerala till ett av världens mest tätbefolkade områden!
Landskapet är otroligt vackert och domineras av Ris- och Kaffeodlingar, Mango- och Cashewnötsträd och Kokospalmer. Omgivningarna är lummiga och det råder ett behagligt lugn.
I Kochi finns det en liten grupp ättlingar till judiska bosättare som flydde från Palestina för ungefär 2000 år sedan och kristendomen har funnits där lika länge som i Europa.
60% är Hinduer. Kristna och Muslimer utgör vardera 20%. Delstaten har landets lägsta barndödlighet men också landets högsta arbetslöshet, ungefär 30%. Läskunnigheten är landets högsta; 90% då genomsnittet ligger på 35%. Kerala är också den enda delstaten med fler kvinnor än män och medellivslängden är 72 år. Således en mycket speciell delstat!



7/11-9/11 Munnar Här gör vi naturutflykter
Information om Munnar av Gustav Axberg
Denna lilla stad ligger högt uppe i Western Ghats kedjan som sträcker sig från Mumbai i norr till Kanayakumari i söder, ungefär på gränsen mellan Kerala och Tamil Nadu.
Munnar är, bland mycket annat, centrum för några av världens högst belägna teodlingar vilket gör att omgivningarna blir ganska spektakulära – alldeles rakt klippta tebuskar som är planterade i raka linjer täcker de branta kullarna. Detta tillsammans med den vanligt förekommande dimman som rullar in då och då gör att stället känns som ett sagolandskap.
Själva Munnar är ganska liten, det bor runt 1500 personer där. Trots att staden är så liten finns där både en katolsk kyrka, en moské och ett hinduiskt tempel. Templet spelar musik från ett par högtalare så länge det är ljust.
Eftersom staden är så liten är det absolut inte några problem att hitta till hotellen eller restaurangerna, det finns egentligen bara en enda ”riktig” gata som ringlar sig genom staden i form av ett S. Många av hotell ligger visserligen i grönsaksmarknaden (lägg märke till att jag skrev i och inte vid). Marknaden ligger i direkt anslutning till gatan men om man letar efter ett särskilt hotell kan det bli problematiskt – det gäller att leta efter skyltar och fråga sig fram eftersom många grönsakshandlare har slagit upp sina stånd precis framför hotellingångarna (ha inte en för står väska på dig – det är trångt).
Men detta har sina fördelar också, så fort man vaknar kan man slänga på sig kläderna, sticka ut huvudet ur hotellingången och köpa ett par alldeles färska, solgula passionsfrukter, eller varför inte en röd banan?
En annan sak som kan vara bra att veta för att undvika missförstånd är att många restauranger i Munnar, av någon anledning, kallar sig själva för hotell. Jag och min vän roade ett antal middagssällskap genom att försöka boka rum på fel ställen.
Men man åker inte till Munnar för själva stadens skull. Det är den fantasiska omgivningen som lockar. En bra dagsutflykt är att ta bussen upp till Top Station 30 kilometer därifrån, bussarna som går några gånger om dagen tar cirka tre timmar. Dom här bussarna går inte från huvudbusstationen utan går från en gata längre ner, på samma gata som du kommer då du kommer till stan.
Väl uppe på Top Stationen kan man antingen en börja promenera ner mot Munnar igen, då man blir trött i benen är det bara att sätta sig ner och vänta på bussen som stannar överallt, eller gå åt andra hållet. Då man har promenerat i cirka tre timmar kommer man fram till en liten by som ser ut att stått där i oförändrat tillstånd de senaste 200 åren. Var säker på att du kommer dra till dig uppmärksamhet! Jag och min vän (som dessutom är blond) lockade ut åtminstone halva byn som stod och tittade på oss och sen bjöd in oss till männens kaffe/te-klubb där vi tittade på den allra senaste Bollywoodfilmen från åttiotalet.
När vi tog bussen från denna lilla by satt vi och dagdrömde och tittade ut ur fönstren, min vän sa att hon inte skulle ha blivit förvånad om hon såg ett par dinosaurier beta på kullarna – och gissa vad som stod därute? En flock vilda elefanter som majestätiskt lunkade fram över höjden 200 meter bort!
Liksom i alla andra indiska städer är det gott om restauranger. Eftersom det inte kommer så många utländska turister till stan, eller turister överhuvudtaget, är maten anpassad därefter – god och billig.
Av alla de ställen jag besökte under tre månader i Indien är nog Munnar det jag längtar tillbaka till mest, istället för den ibland ganska påträngande nyfikenheten man kan uppleva i Indien är det en genuin känsla av att lära känna varandra som råder i Munnar – jag har nog aldrig träffat så glada människor innan!

9/11 kväll-11/11 morgon
Madurai har även det sin beskärda del av tempel och palats men denna miljonstad (Tamil Nadus andra största stad) är en levande basar och ett betydelsefullt kulturellt centrum. Madurai är över 2500 år och byggd i form av en lotusblomma.
Här kan du trängas med både turister och Indier på stadens gator och torg för att köpa hantverk, kryddor, krimskrams, äta på små uteserveringar med mera. Vill du ändå ta del av tempellivet så går även det bra.
Idag är Madurai främst känt för det magnfika tempet helgat åt gudinnan Meenakshi som syns över hela staden. Templet är enormt och har en fantastisk 'Thousand Pillar Hall' och lockar tusentals besökare varje år.
Palatset Thirumalai Nayak byggdes i indo-saracensk stil 1636 och ska vara värt ett besök.


11/ 11 Mundatharai viltreservat är en del av ett naturreservat . Här kan man se ett flertal olika djur och naturformer.
Naturen består till störst del av tät skog men det finns även stora områden av sumpmark och grässlätter. Djuren du kan se om du har tur är bland annat tiger, panter, elefanter, krokodil, Indisk bison och läppbjörn.
11/11 kväll -12/11 kväll
Kanyakumari är mötespunkten för Bengaliska viken, Indiska oceanen och Arabiska sjön och självklart finner man här åtskilliga byggnader av vikt:
Det finns ett tempel helgat åt jungfrugudinnan Kanyakumari på strandkanten, det sägs att det var här Parvati gjorde bot innan hon gifte sig med Lord Shiva.
På en klippig ö alldeles intill kusten står minnesmärket över den store indiske filosofen Swami Vievekananda, där han lär ha mediterat 1892. På samma ö kan man också se Shri Pada Parai; jungfrugudinnans fotsteg.
Gandhi Memorial återfinns där Mahatma Gandhis aska bevarades innan den blev utströdd.
Nagaraja Temple i Nagarkoil (20km) är främst helgat åt Nagaraya, men det finns även helig plats för såväl Shiva som Vishnu.
Thanamalayam Temple dedikerat Treenigheten (Shiva, Vishnu och Brahma) finns i Suchindram (13km). Templet är också känt för dess enorma staty av Hanuman.
Udayagiri Fort (34km) byggdes under Marthanda Varmas välde (1729-1758), där finns graven som hyser kvarlevorna efter hans tilltrodda europeiska general De Lennoy...
Nagarkoil ( Härifrån tar vi tåget till Varkala på kvällen )

12/11 midnatt – 16/11
Varkala är en riktig liten pärla med fina stränder, heliga tempel och skuggande palmer. Hit har ännu inte charterturismen hunnit utan här är det ryggsäcksresenärerna som dominerar. Läs mer om Varkala och kolla på bilder här i Som samhälle är Varkala lugnt och erbjuder inte mycket, men tar man sig upp mot Arabiska Sjön och tillbringar tiden vid klipporna så möter man en mycket livlig atmosfär.
Det här är ett av Ryggsäcksturisternas Mecka och man störs inte av den stora turismen här, de flesta är i Varkala för att varva ner, gå på yogakurser och liknande. På kvällarna samlas folk med gitarr, munspel och andra allehanda instrument vid någon klippavsats och njuter av solnedgången och senare det kolsvarta mörkret. Att hitta bra matställen här är inte svårt; de ligger ett efter ett längs klipporna, men inte heller det känns exploaterat. Varkala gör något med ens sinne som inte går att beskriva... eller så är det för att där är de flesta turister inte så mycket "turister".
Sevärdheter:
Inte så många faktiskt, men här finns stränder och små mysiga bodar där man kan pruta rejält. Solnedgången över havet i Varkala är det mest spektakulära, ingen är den andra lik! Det finns dock ett alldeles magnifikt tempel nere i byn, det blir en trevlig promenad i värmen på någon timme eller så. Vid den norra stranden finns en fin fiskeby och en vacker strandpromenad samt en liten moské. Dessutom finns där i krokarna, om man går längs den asfalterade vägen från Hotel Evergreen mot klipporna, ett litet fint tempel innanför en mur. I Varkala finns även ett 2000-årigt Vishnutempel.
Trivandrum: Utflykt vi kan göra
Denna lilla storstad är Keralas huvudstad. Thiruvananthapuram (eller Trivandrum som det fortfarande kallas) som är en trevlig stad full med sevärdheter är även ovanligt ren och lugn för att vara en Indisk delstatshuvudstad. Här finner du sevärda museum, inte fullt lika sevärda djurparker, unika tempel med mera. Trivandrum är en trevlig avbrytning på de lata dagarna på någon av de närliggande stränderna.
Trivandrum har en lång och spännande historia. Det sägs till exempel att kung Salomos bedrev handel med staden för så länge som 3000 år sedan. Den moderna staden Trivandrum gjorde dock debut någon gång under 1700-talet då det var huvudstad i furstedömet Travancore. 1957 blev Trivandrum delstatshuvudstat i den nybildade staten Kerala och 1991 ändrades namnet till tungvrickaren Thiruvananthupuram. Idag finns här en del av Indiens rymdprogram och staten har på senare år satsat hårt på att göra staden till ett IT-centrum.
Sevärdheter:
Sri Padmanabhaswamy-templet och Puthen Maliga-palatset ligger innanför gedigna murar inne i staden. Som icke hindu är du inte välkommen in i templet men den hjälpsamma tempelpersonalen tar sig gärna tid att berätta om templets historia. Fasaden är rikligt utsmyckad och bara den är fascinerande att se. Templet är byggt i dravidisk stil och helgat åt Vishnu.
Palatset som ägs av Maharadjan inhyser ett museum kan vara värt att besöka om du har tid.
I staden finns ett stort zoo som i Svenska ögon mer liknar ett fängelse för djur, men den zoologiska parken ska tydligen enligt Lonely Planet vara en av Asiens finaste. I närheten av stadens zoo ligger flera museer och ett konstgalleri som är värda sina besök
16-17/11 Husbåts tur
Det som av turister kallas backwater är ett stort system av kanaler, sjöar, laguner och mangroveträsk. Detta paradisområde håller tyvärr på att snabbt bli förstört av människans ständiga jakt efter föda och yta att bo på men än så länge så är detta en riktig pärla.
Vilket alternativ du än väljer så färdas man ungefär samma sträcka och man flyter sakta förbi små byar och hus, ofta byggda på ett par meter breda landremsor samt kyrkor och tempel.
Backwater
Backwater är ett sammanbundet system av sjöar (26 till antalet) , floder och kanaler (totalt 44) som fått sitt namn från att det ligger bakom havet. Man räknar med att det finns över 900 km vattenvägar i systemet och här bakom havet lever och arbetar man bland annat med jordbruk (bland annat risodling) och vävning av kokosmattor som används till allt från dörrmattor till vägarbeten. Kanalsystemet byggdes ursprungligen för transport av kryddor, frukter, gummi och ris. Här och där kan gigantiska kinesiska fiskenät beskådas från båten. Även om kanalerna förlorat mycket av sin betydelse då mycket transporter numer går landvägen, är kanalerna fortfarande mångas försörjning och transportvägar.
I slutet av april varje år öppnas dammluckor ut mot havet som släpper in saltvatten i systemet. Senare när monsunen kommer med sitt hällande regn fylls kanalerna åter med sötvatten som används av bland annat risodlingarna. Med detta smarta system kan man få ut två skördar ris varje år.
Att resa i Backwater
Den största sevärdheten i området är förstås kanalsystemet. Att ta den åtta timmar långa båtfärden kostar runt 200 Rs och är värd varenda rupie om man väljer rätt båt.
Endagsturen görs lämpligen på båtens takterrass där utsikten och möjligheterna till lite sol är bäst, men kom i tid för att få din stol reserverad. Väljer du takplats bör du ta med dig ordentligt med solskyddskräm. Solen är obarmhärtig mot våra vinterbleka kroppar.
Under färden på kanalerna brukar båtarna stanna till på lite olika ställen så att ni kan äta, kika lite i de små byarna och köpa förfriskningar (Obs! Det går oftast inte att köpa något att dricka eller äta på båtarna). Då och då glider man förbi vackra tempel och kyrkor och har ni tid kan ni hinna stanna och kolla.
Läs även berättelsen Backwater. En resa mellan Allepey och Kottayam.
Många väljer att övernatta i Backwater på en risbåt. Här gäller det att välja rätt turagent så att man slipper de mest turistiska bitarna av Backwater. Det gäller även att kolla vad som ingår och vad du själv måste ha med dig. Rätt valt är detta ett fantastiskt sätt att uppleva Backwater. Båtarna är före detta risbåtar som byggdes om till husbåtar för turister i början av 1990-talet. Istället för att nu transportera ris är de nu ofta lyxiga flytande hotell för ett par eller mindre grupp. Med på båten finns en förare samt en kock som lagar all din mat under resan. Risbåtarna har gett en bra inkomstkälla till många i kanalsystemen och har lett till att ett visst underhåll kan ske trots att mycket av den tidigare vikten av kanalerna nu är borta. Fråga gärna agenten om de kan ordna kanotturer ut i systemet så att ni kan komma in i de mindre kanalerna, det är makalöst vackert!
Alappuzha / Allepey
Alappuzha erbjuder inte på några direkta sevärdheter utan hit kommer de flesta bara för att glida ut på kanalerna. Det finns dock en trevlig marknadsplats som man bör besöka..
18/11Coshin med guide gör vi det mesta den här dagen innan vi tar flyget till Mumbai
Tvillingstäderna Ernakulam och Cochin ligger vid en naturskön naturlig hamn. Hamnen är en av södra Indiens viktigaste men området och havet runt staden är ändå lugnt och fridfullt. Här finner du breda strandpromenader kantade av palmer och vackra blommor, men som över allt annars i Indien så är de rykande sophögarna aldrig långt ifrån. Trots befolkningsmängden så känns inte städerna trånga. Breda gator och en bra stadsplanering gör underverk.
Här gör kolonialtiden sig påmind genom Indiens äldsta kyrka, en fin synagoga från 1568 samt att några av öarna fått namn från engelska och holländska högdjur.
Knalla runt på stadens marknader och restauranger, ta någon av färjorna ut till Bolghatty Island och kolla på det holländska palatset från 1700-talets mitt. Palatset är numer ombyggt till Hotell men kan ändå vara värt ett besök.
Den av engelsmännen handgjorda ön Willington Island erbjuder lyxiga hotell, shopping och skön omgivning.
Har du kort om tid i Ernakulam med omnejd så finns det bra båtturer som tar dig till de flesta sevärda ställena. Vill du bli guidad så ingår det i priset men det är inget problem att springa undan och göra det du själv vill. Priset är lågt och dagen utnyttjas maximalt.
Cochin är kanske mest känt för de gigantiska medeltida fiskenäten som kantar stränder runt omkring. Näten används än idag, framförallt på nätterna men några av dem används även på dagarna.
Vill du ta del av Keralas kulturutbud kan ett besök på Cochin Cultural Center eller något av de andra ställena som erbjuder katalaklidans var på sin plats. Läs mer om katakalidans här!
Efter en dags hektisk sight seeing kan det vara skönt att få en omgång Ayruvedisk oljemassage som du kan få på många ställen i staden.
Ernakulam erbjuder även mycket bra shoppingmöjligheter och här kan du göra riktiga fynd på såväl indiska prylar, kläder och hantverk som på västerländska märkeskläder

18/11 natt-21/11 morgon Mumbai = Bombai
Vårt hotell ligger nära flygplatsen
Mumbai är det ekonomiska maktcentrat i Indien. Här finns massor av skyskrapor, lyxiga butiker och snabbmatsrestauranger så som McDonalds. Som kontrast till det snabbväxande kapitalistiska centrat, vars hyror kan liknas med dem i London och New York, finns även Asiens (?) största kåkstad här.
Mumbai har en hel del problem att brottas med. Trafiken är ett. Det kan ta många timmar att ta sig från ett område till ett annat med bil och rusningstrafiken ska vi inte tala om. Befolkningstillväxten är kanske ett ännu större problem. Folk från hela Indien vallfärdar hit för att söka lyckan, de flesta misslyckas varpå fattigdomen och slummen breder ut sig.
Man ska dock inte bli avskräckt från Mumbai pga. detta. Mumbai är härligt levande och erbjuder massor att saker att se och göra!
Som vanligt i Indien så är staden själv en stor sevärdhet. Mumbai erbjuder fantastiska shopping möjligheter i storstilad stadsmiljö.
Gateway of India är Indiens egna triumfbåge och byggdes så sent som 1919 som minne till George V. Även om triumfbågen inte är en sevärdhet man vallfärdar till så kommer man troligtvis ändå att se den. Det är nämligen härifrån båtarna till det intressant Elephanta Island går.
Vi besöker med guide:Elephanta Island är en liten ö strax utanför Mumbai som inhyser flera intressant tempelgrottor som numer står med på FNs världsarvslista. Förr i tiden var man dock inte lika försiktig med kulturarven i Indien varför många av statyerna är helt eller delvis raserade, mycket tack vare Portugiserna som använde detta som skyttebana!
Gateway of India och Taj Hotell ligger i stadsdelen Colva. Det är här de flesta budget- och lyxhotell ligger och är således Mumbais turisthjärta. Som turisternas främsta stadsdel finns förståss mycket shopping, mycket krimskrams och mycket jobbiga försäljare. Den som vill shoppa sig trött utan jobbiga försäljare söker sig med fördel till någon av de nya stora köpcentrumen lite norr ut. En av de bästa är Inorbit som dock ligger en bra bit norröver.

Stränderna runt Mumbai är värda ett besök, inte för att ta sig ett dopp, men för att äta gott från små gatustånd och att strosa bland folklivet. En av de mest lättillgängliga stränderna för de flesta turister i Mumbai är Chowpati Beach, precis i toppen av Marine Drive. Här kan man få en snabb och billig nackmassage, äta förföriskt goda Pani Puri (små ihålliga och krispiga bröd som fylls med en het vegetarisk röra och doppas i olika såser). Andra goda saker man kan avnjuta här är den indiska glassen Kulfi och andra snabbmatsrätter. Vill man inte utsätta magen för detta finns en Café Coffee Day precis på andra sidan gatan där man bl a. kan dricka smarrigt iskaffe, äta bakverk och smörgåsar.
Shopping:
Om du har några timmar över till shopping i Mumbai så är det Hill Road och Linking Road i Bandra, eller Colaba Causeway och Fashion street i södra delen som gäller.
På Hill Road och Linking Road så hittar du det mesta i klädväg, du finner skor och kläder i stora högar längst gatan. Alla priser är fasta men även här går det att pruta ner priset, i alla fall på skor.
Om du istället väljer Colaba Causeway så är priserna nästan som prutat och klart, här hittar du kläder för Rs 100- Rs 250 - som hittat nästan. Är det så att försäljarna vill ha mycket mer än så, är det bara att vara hård och inte ge sig. På Fashion street ska kläder kosta runt Rs 80- Rs 300 beroende på märke. En bra tummregel är att alltid att halvera priset, och betala just det.
Mumbai har även många stora köpcentrum runt om i staden. Väljer man att shoppa på dessa i stället så stiger priset en del. Alla affärer i köpcentren har fasta priser och de är inte ”prutvänliga”. Så det som står, det betalar man.
I Mumbai finner du också ett par inomhus-bazzarer, där du kan shoppa till bra priser även under regnig säsong. AtoZ, Cross Road och Heera Pana som alla ligger i närheten av Haji Ali Moskeen är bra alternativ.
Efter ett antal timmar är vi åter i Sverige. Runt 12 på söndagen 21/11 för de som åker med Qatar och 16 för de som åker med Turkish

No comments: